SEPA

SEPA is de afkorting van Single Euro Payments Area en verwijst naar een eengemaakte Europese betaalruimte. Dankzij SEPA vervalt het onderscheid tussen het land van de betaler en dat van de ontvanger, omdat betalingen tussen SEPA-landen aanzien worden als ‘interne betalingen’. Het onderscheid tussen binnenlandse en Europese transacties valt daarom weg (wat een en ander goedkoper heeft gemaakt). SEPA heeft enkel betrekking op betalingen in euro, vooral binnen Europa maar ook naar en van sommige landen die zoals Zweden niet tot de eurozone behoren of die zelfs geen lid zijn van de Europese Unie zoals Zwitserland, Noorwegen en Monaco). Via deze link vind je een lijst van landen waarvoor het SEPA systeem actief is.

De voordelen van SEPA

Met de invoer van SEPA heeft de EU het betalingsverkeer tussen Europese landen versoepeld, onder meer door het gebruik van IBAN. Betalingen tussen SEPA-landen is veel eenvoudiger en sneller geworden. Zo stimuleert SEPA dus de internationale handel: hoe makkelijker het is om zaken te doen met het buitenland, hoe vaker dit zal gebeuren. SEPA heeft zodoende zijn stempel gedrukt op bankoverschrijvingen, domiciliëring en zelfs betaling via een QR-code.

Een SEPA-betaling

Europese overschrijvingen zijn onder SEPA allemaal gelijkgetrokken. De betaling tussen twee internationale partijen verschilt niet meer van een binnenlandse betaling (mits beide landen deel uitmaken van het SEPA-gebied). Overschrijvingen naar landen buiten het SEPA-gebied gebruiken allicht andere valuta dan de euro. Dan gelden vaak bankkosten en kan de transactie meer tijd in beslag nemen. SEPA hanteert een specifieke technische opmaak van een betaalbestand in xml-formaat. Met een SEPA-betaalbestand in de online bankomgeving kunnen gebruikers meerdere betalingen tegelijk laten uitvoeren (of inplannen).

Ook onFact laat toe om bijvoorbeeld aankopen via zo’n SEPA-bestand te betalen. onFact zet de ingevoerde gegevens zoals IBAN leverancier, bedrag, en referentie om in een betalingsbestand. De functie laat zelfs toe om aan te geven welke betaling op welke dag moet worden uitgevoerd. Dit bestand gaat in het xml-formaat volgens de regels van je eigen bank, naar jouw online bankomgeving om te worden uitgevoerd.

Een Europese overschrijving wordt ook wel een SEPA Credit Transfer genoemd.

SEPA domiciliëring

Ook domiciliëringen worden binnen SEPA als xml-documenten verwerkt. De opdrachtgever tekent daartoe een SEPA-mandaat dat de bank toelaat om de in het mandaat aangegeven betaalopdrachten (aan een specifieke leverancier bijvoorbeeld) automatisch te betalen vanaf je bankrekening. Zeer handig voor regelmatig terugkerende facturen van een vertrouwde leverancier. Deze techniek wordt aangeduid als de ‘SEPA Direct Debit’ en dient zowel voor nationale als internationale betalingen binnen de SEPA-zone.

SEPA QR

Een SEPA QR-code, ook gekend als EPC (European Payments Council) QR-code, is een QR type dat SEPA overschrijvingen uitvoert. Deze scanbare codes bevatten alle noodzakelijke informatie voor de correcte uitvoering van de betaling zoals bedrag, IBAN, referentie, etc. Dat kan door de QR met een mobiele telefoon te scannen. Hoewel de code op Europees niveau geïnitieerd werd en in verschillende Europese landen gebruikt wordt, kunnen momenteel nog niet alle banken deze code verwerken. Een lijst van banken die dit wel kunnen, is hier beschikbaar.